неделя, 24 юли 2011 г.

Истина

The truth is scandalous. But without it, nothing has any worth. An honest and naive vision of the world is already a masterpiece.
You cannot love the truth and the world. But you have already chosen. The problem now is to adhere to this choice. I urge you to keep up your courage.


И умишлено няма да продължа с цитата на Michel Houellebecq, защото следващата част обхваща самотата. А аз не вярвам в самотата, като състояние на духа. Дори я намирам за нищожна пред истината. Еднократна и употребена. Докато истината е необратима и поглъщаща. Цял един механизъм на развитие, който ти позволява да бъде намерен, само когато пожелае. Истината ни удря в различни моменти. Понякога сме подготвени за нея, а в други случаи ни се иска да побегнем. И рано или късно я приемаме. Тя обезсмисля всичко останало.




Когато 18 годишни момчета пишат поезия - това не е истина. Когато възрастни жени влизат в скъп ресторант - това не е истина. Когато някоя партия спечели избори - това не е истина.

Истината сама по себе си се дели на два вида
- Основополагаща истина
- Истината на днешния ден

Знаете ли коя истина е основополагаща?
Тази, която изправя всеки велик човек пред вътрешния му страшен съд.
Тази, която подтиква всеки велик човек да поеме историческата си отговорност.
Тази, която се смее на глас на провалите ни.
Тази, която не описва Божественото слово, а мълчи пред него.

А истината на днешния ден е по-особена. Много хора се опитват да я променят или я обявяват за грешна. Но за мен тя е следната : "Няма да заколя съвестта си, за да угодя на модата!"




Няма да заколя съвестта си, за да угодя на модата. Няма да заколя съвестта си, за да угодя на модата. Няма да заколя съвестта си, за да угодя на модата.

С всяко повтаряне тази мисъл става по-силна и по-силна. Защото това трябва да бъде нашата истина, която да следваме през утрешния ден. Иначе сме загубени за самите себе си. Всичко останало остава на заден план.

Няма коментари:

Публикуване на коментар